perjantai 22. marraskuuta 2013

Huono lanka ja vähän villan alkuperästä

Tämän viikon blogihaasteena oli "kammotukset pois kaapin perältä". Tarkoituksena oli tehdä jotain sellaisista langoista, jotka eivät ole kutsuneet tekemään itsestään mitään, tai hankkiutua niistä eroon. Ajattelin, etten osallistu haasteeseen: minä teen lankaostokset harkiten.

Sotilaskotisukkia tehdessäni lanka loppui viimemetreillä, tai kirjaimellisesti viimeisellä metrillä. Etsin varastoistani, olisiko minulla jotain harmaata lankaa jolla voisin sukat viimeistellä. Onneksi löysin joskus Lankamaailmasta kaupan päälle saamaani harmaata sukkalankaa. Olin valinnut juuri tämän langan kaupanpäällisiksi, koska pidän harmaista perussukkalangoista. Mutta Rintalantilan käsinkehrätyn luomusukkalangan jälkeen tämä lanka tuntuikin ihan kammottavalta. Lanka on karkeaa ja hapsottavaa. Jostain luin, että halpislangat on tehty kehräämöiden lattialta lakaistusta villasta.


Kuten muissakin hankinnoissa, lankaostoksissakin on paikallaan miettiä lankansa ja etenkin siihen käytetyn villan alkuperää. Ullassa on artikkeli lankaostosten etiikasta. Etenkin villalankoja valittaessa olisi hyvä käyttää hetki sen miettimiseen, millaisissa oloissa villan tuottanut lammas on elänyt. Kotimaisesta villasta tehtyjä villalankoja voi hyvillä mielin ostaa: rahat menevät pienyrittäjille ja villaa tuottavista lampaista pidetään hyvää huolta. Pehmoisia merinovillalankoja valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei villantuotannossa ole käytetty kivuliasta mulesing-menetelmää, jossa lampaalta poistetaan häntä ja osa takapuolen ihosta sen ehkäisemiseksi, etteivät kärpäset munisi merinolampaan poimuiseen peffaan.
En kuitenkaan vastusta tätä Lankamaailmasta saatua lankaa. Mikä olisikaan sen ekologisempaa kuin käyttää ne lattialta löytyvät roskavillat langantekemiseen, jota vieläpä saa ilmaiseksi? Olen käsityöasioissa sen verran laatutietoinen että en halua huonosta langasta tehdä mitään. Siispä nämä langat menevät johonkin joulukeräykseen, kunhan löytyy sopiva.

1 kommentti:

  1. On kyllä pohtimisen arvoisia asioita, kun tuota lankaa käytää kuitenkin jonkin verran vuodessa. Mukava, että lähdit mukaan haasteeseen :)

    VastaaPoista